Στα πλαίσια του διαρκούς διαλόγου για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης και κυρίως όσον αφορά τα δικαστήρια, δικηγόροι έχουν προβεί σε σχόλια εξ αφορμής της δημοσίευσης του δικηγόρου Χρίστου Κληρίδη για ένα κλειστό “κλάμπ” δικαστών που προωθεί τους διορισμούς.
Δείτε τη συζήτηση:
Spyros A. Spyrou : “Έχει άδικο ο άνθρωπος; Δεν είναι κλειστό club οι δικαστές; Οι «συστάσεις» που ζητούν τι είναι; Υπάρχει μεγάλη ασάφεια. Θα δίνουν όλοι οι δικαστές συστάσεις θετικές / αρνητικές για κάθε υποψήφιο; Ή απλά θα δίνουν οι δικαστές σε όσους θέλουν; Δηλαδή αν έχουν αιτηθεί 400 άτομα, θα κάτσει ένας δικαστής να γράψει 400 συστάσεις; Η θα γράψεις σε όποιον πάει να του ζητήσει; Δικαιούται κάποιος να πάει να ζητήσει; Δεν είναι επέμβαση έτσι; Και γιατί να υπάρχουν οι συστάσεις δηλαδή; Για να κάμνουν ένα «φιλτράρισμα» οι μεγάλοι, μπάς και χάσουν τον χρόνο τους να δουν τους υποψήφιους; Νομίζω πάμε απο το κακό στο χειρότερο… κρίμα. Έχει δίκιο πάντως.”
Anastasia Tzirti : “Μπράβο συνάδελφε Christos Clerides και Spyros A. Spyrou. Ποιος ακούει; Το γνωρίζει ο δικηγορόκοσμος ότι από τους 140 υποψηφίους κάλεσαν τους 50-60 λόγω μη συστάσεων; Όχι λόγω μη προσόντων. Γιατί δεν έκαναν υποχρεωτική αυτή τη διαδικασία για τους δικαστές και απλά δεν ασχολήθηκε κανείς; Έχουν αποκλειστεί από τις συνεντεύξεις 80 υποψήφιοι – όχι βέβαια τα παιδιά των δικαστών, ούτε γνωστών μεγαλοδικηγόρων (να μην ονομάσω, γεγονός πασίγνωστο) που δεν ξέρουν καν τι είναι η Ακρόαση. Έμειναν απέξω συνάδελφοί με 20ετη εμπειρία, που τόλμησαν να αιτηθούν για τις θέσεις, γιατί τάχα οι θέσεις αυτές είναι για έμπειρους δικηγόρους που θα μπορούν να δικάζουν. Για να καθαρίσουν οι καθυστερημένες υποθέσεις.
Και ερωτώ: ο δικηγόρος που ασχολείται με Εταιρείες και έχει τα προσόντα, που θα βρει τις συστάσεις; Ούτε και οι σύλλογοι ασχολήθηκαν, τουλάχιστον σίγουρα όχι της Λευκωσίας. Γιατί λένε δεν ζητήσανε οι υποψήφιοι συστάσεις από τους δικαστές! Δηλαδή αυτό έπρεπε να γίνει; Να ζητούν από τους δικαστές συστάσεις; Ο φίλος του φίλου; Είναι αυτή Ανεξάρτητη και Αμερόληπτη δικαιοσύνη;;
Ήρθαμε στο επάγγελμα εργαζόμενοι με πάθος, ενέργεια, πεινασμένοι από γνώσεις και εμπειρία.Τα χάσαμε πλέον.
Προ των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, στον τρόπο διορισμού δικαστών, γιατί βιάζονται τότε να ξεκινήσουν οι συνεντεύξεις και διορισμοί δικαστών ΤΩΡΑ, για να προλάβουν μη και δεν διαιωνιστεί το δικαστικό είδος των γαλαζοαίματων;;;;; Ποιος μπορεί τελικά να ελέγξει την ασυδοσία του Ανώτατου Δικαστηρίου μας; Εγώ παπας, εγώ τατάς;”
Georgios Stilianou : “Επειδή υπάρχει έντονο αβέβαιο και προκλητικό περιβάλλον όσον αφορά την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα στη δικαστική εξουσία και επειδή ένας σημαντικός αριθμός δικηγόρων στην Κύπρο, πολιτιστικά άρχισε να ανήκει στην προηγμένη Ευρώπη και όχι στα αιωνίως καθυστερημένα κράτη της μέσης Ανατολής όπου ευδοκιμούν η διαφθορά, η αναξιοκρατία και η οχλοκρατία, άπαντες εμπλεκόμενοι στην Διακυβέρνηση αυτού του τόπου , ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκουν ή από ποιο κομματικό συνδυασμό προέρχονται, εάν θέλουν ειλικρινά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς τον Κυπριακό λαό , θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι η Δημοκρατία για να λειτουργεί και να εφαρμόζεται ως σύστημα διοίκησης επιβάλλεται οι εκάστοτε Δικαστές , μέλη του Δικαστικού σώματος σε όλο το πλέγμα της απονομής της Δικαιοσύνης , θα πρέπει να διατηρούν την οποιαδήποτε θέση τους σε οποιοδήποτε πόστο της απονομής της Δικαιοσύνης, για μια πενταετή χρονική περίοδο και θα πρέπει να αντικαταστούνται με αρχές εισδοχής βασιζόμενες σε εξετάσεις εισδοχής και προσόντων ανάλογα της γνώσης και την εξέλιξη της τεχνολογίας που θα απαιτείται για την εκπλήρωση της θέσης αυτής”.
Διαβάστε επίσης: Μεταρρυθμίσεις Κράτους Δικαίου